La Ñapa
Dansstijlen

Dansstijlen bij La Ñapa Dance Academy

Bij La Ñapa Dance Academy is het ons doel om jouw passie voor dansen te ontsteken. We zetten ons in om je niet alleen de stappen te leren, maar je ook te helpen de muziek echt te voelen en je vaardigheden te verfijnen.

Onze docenten zijn zelf dansliefhebbers en brengen die passie over in elke les. Ze kennen de ins en outs van de dansstijlen die ze onderwijzen, en delen graag hun kennis over de geschiedenis en technieken die jou helpen groeien als danser.

Elke les bij ons is zorgvuldig opgezet om zowel beginners als meer gevorderde dansers te ondersteunen. We beginnen bij de basis en bouwen rustig op, zodat je je op je eigen tempo kunt ontwikkelen, van eenvoudige stappen tot complexere routines.

Bij La Ñapa gaat het niet alleen om het leren van danspassen; we willen dat je je thuis voelt. Onze dansschool is een plek waar je jezelf kunt zijn, waar je kunt leren in een leuke en ondersteunende omgeving, en waar elke dansles voelt als een feestje.

Bachata

Bachata, oorspronkelijk een expressie van het alledaagse leven in de armere buurten van de Dominicaanse Republiek, weerspiegelt een complexe mix van invloeden. Dit genre begon als een vorm van muzikale uitlaatklep voor de onderklasse, vaak beschreven als muziek van de ‘amargue’, of bitterheid, vanwege de emotioneel beladen teksten die liefdesverdriet en sociale strijd behandelden.

In de jaren ’60 was bachata nauwelijks te horen op de radio vanwege het stigma en de associaties met armoede. Het werd vaak gespeeld in bars en bordelen, ver van de mainstream cultuur. Deze muzikale vorm werd door de hogere klassen gezien als inferieur en ongeschikt voor algemene uitzending. Echter, na de dood van dictator Trujillo, die de muziekvorm onderdrukte, begon bachata langzaam aan populariteit te winnen.

Een keerpunt kwam met José Manuel Calderón, die in 1962 de eerste commerciële bachata-opnames maakte. Dit markeerde de officiële geboorte van bachata als een erkend muziekgenre. Toch duurde het tot de late jaren ’80 en vroege ’90s voordat bachata een significante verschuiving doormaakte naar bredere acceptatie, dankzij artiesten zoals Juan Luis Guerra en later Aventura, die het genre moderniseerden en internationale bekendheid gaven​.

Bij La Ñapa richten we ons op het onderwijzen van de meest authentieke vorm van bachata. We geloven dat het belangrijk is om niet alleen de stappen te leren, maar ook de rijke geschiedenis en cultuur die deze prachtige dans omvat.

Salsa LA

Salsa LA, ook bekend als Los Angeles-stijl salsa, is een dans die bekend staat om zijn lineaire bewegingen en het dansen “op 1”. Deze stijl is ontwikkeld in de vroege jaren ’90.

De ontwikkeling van LA-stijl salsa werd aanzienlijk beïnvloed door de Vazquez-broers—Luis, Francisco en Johnny—die bekend staan als de pioniers van deze dansstijl. Hun invloed hielp de salsa scene in Los Angeles te vormen, wat bijdroeg aan de wereldwijde verspreiding en populariteit van deze stijl. Los Angeles werd een broedplaats voor salsa dankzij de creatie van evenementen zoals de LA Salsa Congress, georganiseerd door de prominente salsa-promotor Albert Torres. Deze congressen hebben dansers van over de hele wereld aangetrokken en hebben bijgedragen aan de standaardisatie en popularisatie van de salsa-dansstijlen.

Reggaeton

Reggaeton is een energieke muziek- en dansstijl die zijn oorsprong vindt in de late jaren ’90 in Puerto Rico, maar het heeft diepere wortels die teruggaan naar Panama in de jaren ’80. Deze stijl combineert invloeden van Jamaicaanse dancehall, Panamees reggae en Spaans, en Amerikaanse hiphop.

In de vroege jaren van Reggaeton, stond het bekend als “underground” muziek en werd het vaak verspreid via informele netwerken en optredens op onofficiële locaties. Deze muziek was vooral populair onder jongeren en werd gekenmerkt door zijn expliciete teksten en rauwe uitdrukking van stedelijke ervaringen. Het was een muzikale uitlaatklep die de moeilijkheden en de cultuur van het leven in de armere wijken van Puerto Rico belichtte.

Daddy Yankee wordt vaak gezien als een van de pioniers die Reggaeton in de vroege jaren 2000 naar een wereldwijd publiek bracht, met name door zijn hit “Gasolina”. Deze populariteit werd versterkt door de groei van sociale media en het internet, wat artiesten in staat stelde een wereldwijd publiek te bereiken. Reggaeton heeft zich sindsdien verspreid over de hele wereld.

Latin Solo

Latin Solo, een dansstijl die bij La Ñapa wordt aangeboden, is een mix van verschillende Cubaanse dansstijlen waaronder Cubaanse salsa, rumba, Afrocubaanse dansen, Cubaton en son. Deze stijlen vertegenwoordigen een rijke geschiedenis van culturele uitwisseling en creatieve expressie, diep geworteld in de Afro-Cubaanse traditie.

De Cubaanse salsa, een van de componenten van Latin Solo, is ontstaan uit een mix van verschillende dansen, gevoed door de culturele smeltkroes van Cuba en later New York. Deze stijl van dansen benadrukt de verbinding en interactie tussen danspartners, bekend om zijn speelse en improviserende aard.

Rumba, nog een essentieel onderdeel van Latin Solo, is vooral bekend om zijn diepe Afrikaanse wortels. Rumba bestaat uit verschillende stijlen zoals Guaguancó, die een verhalende en bijna theatrale benadering van dansen vertegenwoordigt, waarbij dansers door beweging verhalen van verleiding en afwijzing uitbeelden​.

Son, ten slotte, is een van de oudste en meest invloedrijke Cubaanse muziek- en dansstijlen, die vaak wordt beschouwd als de voorloper van salsa.

Open chat
Welkom bij La Ñapa.
Waarmee kan ik je helpen?